Посета Ботаничкој башти

Једне среде у Октобру смо посетили скоро чаробно место, из наших Угриноваца смо кренули аутобусом ка нашој дестинацији. То место је најстарија ботаничка башта у Србији, професор Јосиф Панчић је предложио оснивање прве ботаничке баште, али доста касније је краљ Милан Обреновић у част деде Јеврема од којег је наследио имање и по којем је Јевремовац добио име основао башту коју смо ми посетили тог дана.

Ботаничка башта Јевремовац је једно прелепо место у коме се чувају егзотичне биљке. Ова башта је једна од најлепших места у Београду које сам икада видела. Захваљујући нашој дивној наставници биологије ово место ће нам остати у сећањима. У овој башти налазе се неке биљке које не расту у Србији попут Aloe Vera, банане, кафе, кактуса и неких других биљака које расту у Србији али не свуда као што је Панчићева оморика. У Јапанском делу баште има риба по имену Кои, од којих црна доноси срећу. Посебну пажњу ми је привукло једно лепо дрво по имену Јапански јавор које је розе боје, такође је веома познато целом свету. И једно прелепо дрво које се зове Ginko Biloba служи за прављење чаја. Тај чај је предвиђен за старије људе, зато што је тај чај добар за памћење, мада може и да помогне млађим за боље учење. У овој башти има чак и преко 2000 биљака које се свакодневно виђају због њихове лепоте. 

Оно што морам специјално да напоменем је мост у Јапанском делу баште, за који причају да штити од духова.

 

За мене је посета била једно огромно искуство, и надам се да током наставка школовања у овој школи ће бити још оваквих догађаја.

Tags: No tags

Comments are closed.