Ботаничка башта школске 2022/23

БОТАНИЧKА БАШТА

Сада ћу Вам испричати једну лепу причу о бисеру престонице које смо посетили прошле недеље са нашом наставницом биологије. У питању је Ботаничка башта Јевремовац.

Ботаничка башта Јевремовац се налази у нашем главном граду-Београду. Основана је 1889.године заслугом нашег научника Јосифа Панчића, професора у Великој школи, од кога је потекла идеја и краља Милана Обреновића који је поклонио парцелу за изградњу.
Kраљ Милан је ово имање наследио од свог деде Јеврема по коме је ова ботаничка башта и добила назив-Јевремовац. Ова ботаничка оаза се протеже на 5 хектара и представља дом за скоро 1000 врста биљака.

На садашњој локацији ботаничке баште је била шума у којој су расле лужњак, цер, јасен и буква. Шума је раскрчена али су сачувана поједина стабла која и данас красе Ботаничку башту.

Поред отвореног дела, београдску Ботаничку башту красе просторије Института за ботанику. У оквиру ње постоји хербаријум који има 180.000 узорака као и колекција Јосифа Панчића која се зове Хербариум Панцицарум.
Ту се налази и Стаклена башта која одише духом старих времена. Овај објекат чине два крила спојена средишњом куполом,а подигнут је 1892.године.

Један од најлепших кутака Ботаничке баште је Јапански врт. Он је основан 18.маја 2004.године, као плод напора двоје професора Шумарског факултета Вере Грбић и Михајла Грбића.
Идеја је била подржана од стране Јапана који је обезбедио финансијска средства за прављење хармоније биљака, воде и камена.
По народном веровању Јапанаца у камену обитавају духови који су распоређени у групи по три и симболизују јединство човека, неба и земље.
Вода означава сталну промену у природи док биљке имају посебну симболику-бор представља дуговечност и љубав, трешња вечну младост, а јавор животни циклус и подсећа на коначност човека.
У средини јапанског врта се налази језерце које се пуни водом из извора испод баште, која се пумпама извлачи из дубине од 100 метара.

Ботаничка башта није само савршено место за ботаничаре и људе који желе да одморе очи гледајући у зеленило.То је дивно место за учење и рад. Овај рај штити од буке и пружа чист ваздух испуњен мирисима цвећа.
Ову оазу редитељи често користе за снимање филмова, сликари као сјајне призоре, младенци за венчања…..

Ако већ нисте, време је да посетите Ботаничку башту и осетите све њене чари. Ако јесте, већ знате да ћете јој се стално враћати, као и ја.

Марко Дамјановић 5-1

Tags: No tags

Comments are closed.