Преузето из монографије која школа поседује.

Историјат

Основна школа „Станко Марић „ налази се у Угриновцима, Београдском приградском насељу које је од центра града удаљено око 25 км.Име је добила по партизанском учитељу Станку Марићу који је погинуо за време другог светског рата.Прва школа у Угриновцима отворена је у 18.веку, тачније 1761. године.Школа је била поред цркве и имала је два разреда, а наставу су држали свештеници учећи децу оном што су и сами знали. Та дужност је била поверена попу Јефтимију Ивановићу, који децу учио срицању, читању, писању, катихизису и псалмима.

Први учитељи су се појавили почетком 19. века. То су били Христифор Јелесић, Арон Ђукић.Број ученика у школској 1802/3 је 27, 1842/3 59, а 1871/2 мушке деце у школи било је 35 а женске 18.

1890 - место добија школску зграду са три учионице од којих је једна била посебно дограђена у дворишту школе. Две стотине је наставу похађало у две смене пре подне од 8 до 12 а поподне од 14 до 16 часова.

1911 - сазидана је нова школска зграда на месту где се данас налази дечији вртић. Том приликом је на пергаменту исписана СПОМЕНИЦА и стављена у темељ зграде. Зграда је прављена о трошки општине и плаћена 18 000 круна. Школа је била петогодишња. Обзиром да је запаљена и после ослобођења обновљена – приликом копања темеља извађена је флаша са пергаментом.

По завршетку рата мештани су ,1949. године уз помоћ надлежних институција, подигли зграду која је и данас у функцији образовно-васпитног рада, тачније у њој се организује рад са децом од јасленог до предшколског узраста.

1978/79. Године на место директора школе долази Милорад Радојчић и остаје пуне 22 године њен руководилац.За постигнуте изузетне резулттае на пољу образовно-васпитног рада школа 1985. године добија Доситејеву награду, а школски лист Основац, покренут годину дана раније, добија Политикину награду.

1984 године постављен је камен темељац за нову школску зграду

Зграда у којој данас ради школа отворена је 1. маја 1987.године.

Фискултурна сала изграђена је 1992. године.  У склопу школског дворишта су и три спортска терена: за фудбал, кошарку и одбојку.

За изузетне успехе у раду школа је у два наврата добила Октобарску награду Земуна, 1989. и 1996. када је свечано прослављена 235. годишњица постојања и рада . Од 1995/96 у школи је уведено бирање Ђака генерације.

Одласком директора Радојчића, дужност ВД директора преузима Лалић Ранка, наставник географије. После Лалић Ранке, директор школе постаје Николић Жељка. Жељка Николић била је директор 3 године , а после ње за ВД директора постављена је Светлана Обрадовицћ наставник разредне наставе ,И на том месту остаје 18. месеци.

Садашњи директор школе Радмила Марчић – Професор хемије изабрана је за директора школе 2008. године .

Настава је кабинетска, а поред верске наставе и грађанског васпитања од изборних предмета заступљен је шах, народна традиција, хор и оркестар, свакодневни живот у прошлости и информатика јер постоји опремљен информатички кабинет.

Када су временске прилике повољне велики број часова се реализује и у Пољској учионици која се налази у школском дворишту.

Школско двориште се плански одржава у прилог чему говоре и резултати.Наиме, већ две године заредом наше школско двориште бива проглашено за најуређеније на територији општине Земун.

Школа као и читав простор око школе су под видео надзором.

Од осталих просторија ту су још: зборница, канцеларије директора, секретара и канцеларија педагошко-психолошке службе.

Школа за све заинтересоване ученике , а по прибављеном мишљењу родитеља, организује ужину коју ученици добијају за време велиог одмора у школској трпезарији.

Дан школе 08.април обележава се разним спортским и културним манифестацијама које трају недељу дана и означени су као Дани школе. Прилика је то да угостимо све наше пријатеље, сараднике као и пензионере и бивше раднике школе који су својим радом и залагањем обележили једно време постојања наше школе.

Морамо мало и да се хвалимо….

Учесници смо акције Доситејево перо. Сарађујемо са Књижевним клубом“Иво Андрић „ из Земуна.Сваке године посећујемо Сајам књига. Два пута годишње издајемо школски лист Основац. Уређивачки одбор листа поред библиотекара и наставника информатике, чине ученици који креирају садржај листа. На ликовном конкурсу „Мали Пјер“ ученици наше школе више пута су награђивани.

У оквиру пројекта Еко-Етно школа који је реализован у протекле три године -ШРП , веома успешно ради секција Народна традиција која је до сада приредила неколико изложби .Посебно су запажене „Корени Срема“ и „…И оста траг“ о којима су писале и новине “Хало Срем”.

Наши ученици и даље постижу запажене резултате из већине предмета како на општинским и градским тако и на републичким такмичењима…

Запослених
0
Ученика
0
Вуковаца
0
Награда
0

Директори школе до данас

dir-1

Милорад Радојчић

Директор 1979-2001
dir-2

Ранка Лалић

ВД директор 2002-2003
dir-3

Жељка Николић

Директор 2003-2006
dir-4

Светлана Обрадовић

Директор 2006-2008
dir-5

Радмила Марчић

Директор 2008-данас