Izlet učenika 2. razreda na Fruškoj gori 2017

 

2.juna , u petak , u tačno 9 sati , 80 učenika 2. Razreda krenulo je na svoj dugo očekivani izlet , na Frušku goru . O ovom izletu intenzivno smo pričali i intenzivno maštali još od Uskršnjeg bazara kada smo uz roditelјsku pomoć zaradili određeni deo , od ukupne cene izleta .

    Jutro lepo , sunčano , toplo , ali ne pretoplo , deca radosna i uzbuđena , učitelјice namejane . Autobus komforan i dovolјno velik za najveći razred u školi . Lako smo se dogovorile ko će gde , ko gore , ko dole . Sa nama to nikad nije problem , jer nas tri od prvog dana uvek i u svakoj prilici funkcionišemo besprekorno . Osim učitelјica , od odraslih u autobusu jedan divan  , mirni čika i jedna vedra , lepa i mlada devojka . Čika je vozač koji nas je povezao na put koji smo birali , a devojka vodič agencije „Odisej“ , naša Aleksandra koju smo odmah zavoleli , kao i ona nas . Ona nas je povela u ov prelepu avanturu i svakog trenutka bila sa nama , ne samo kao vodič već pre svega kao čovek .

    U autobusu graja , pesma , ma samo što nismo zaigrali . Gledam kroz prozor gde smo , pričamo o selima i gradovima kroz koje prolazimo . Ko ima tetku u Novoj Pazovi , baku u Staroj , kuma u Inđiji ... Divimo se plodnim njivama , proplancima i zaklјučujemo kako je Bog prema nama bio blagodaran kada živimo u ovakvoj lepoti . Posle sat vremena u dalјini vidimo reku i tada počinje kviz , koja je reka , gde izvire , gde se uliva ?! Velika većina dece zna da se radi o Dunavu . Ima li neka pesma o Dunavu ? Naravno „Dunave moje more“ i „Rastao sam pored Dunava“ . Deca ih znaju jer mi koji živimo u opštini Zemun , na veselјima rado naručujemo ove pesme .

   Sledeći prizor , prelepo pitomo naselјe na obroncima Fruške gore . Lepe kuće i stare i nove okitile pitoma brda . Misliš da si u raju , i jesi . U dvorištima rascvetale ruže i božuri , na prozorima petonije i muškatli . Pogađamo , u Karlovcima smo , Sremskim . Prolazimo pored čuvene gimnazije , gimnazijalci nam mašu i mi njima . Učitelјice su svakako pričale o ovoj gimnaziji , kao i o našem čuvenom pesniku Branku Radičeviću , koji je ovu varoš voleo više od svega na svetu .

   Nakon pet minuta stižemo na Stražilovo . U podnožju je predivna livada sa potokom , a gore grob pomenutog pesnika . Zbog bezbednosti dece nismo se peli gore , ali smo dole doručkovali i igrali se .

   Sledeća destinacija čuveni manastir Krušedol . Pored ulaza licideri . Ljubazno ih molimo da sa tezge uklone proizvode sa neprimerenim , vulgarnim natpisima . Pristaju , pa tu i pazaraimo. Kažu da skoro nisu videli bolјu decu . Mi im verujemo .

   U manastiru jedan mladi monah ispričao je dragocene pojedinosti o Krušedolu . Pažlјivo smo ga slušali i dosta naučili . U njemu počivaju Majka Angelina , njen suprug i jedan od sinova . A mi dobro znamo ko je bila Majka Angelina , kako je zadužila srpski narod i sećamo se kako smo dostojanstveno dočekali njene mošti u našem selu pre godinu dana .

    Sledeći manastir koji smo posetili bio je manastir Staro Hopovo . Divan manastir ušuškan u zelenilu , sav od kamena u kom smo osetili kao da je vreme stalo . Duh naših slavnih predaka nas je okružio . Nakon posete ovog svetog mesta , posle pola sata vožnje stigli smo na Iriški venac . Polјana prelepa , okružena četinarim i listopadnim drvećem . Tu smo ručali , pričali , skuplјali šišarke i igrali se . Ovaj dan jednak je potpunom uživanju . U povratku u autobusu deca su kod Aleksandre na mikrofonu pričala , pevala , recitovala , šta je ko poželeo da kaže .

    U Ugrinovce smo stigli oko 17. 30 . , srećni , zadovolјni , nasmejani i prijatno umorni .

                             

  Odelјenske starešine :  Milica Jeremić

                                            Natalija Radovanović

                                            Mira Prlainović


 

embed video plugin powered by Union Development