Nagradni izlet za učenike školske 2016/17

 

Naš trud i rad tokom cele ove školske godine se isplatio i nagrađen je izletom 31.05.2017. Na izlet smo krenuli uzbuđeni, ponosni i srećni. Prva destinacija je bila Manastir Pokajnica, u Velikoj Plani; posvećen je prenosu moštiju Svetog Nikole, 1818. Nakon toga smo posetli Prirodnjački muzej u Sviljancu. Tamo smo se lepo družili i naučili nešto novo o našoj prošlosti. Dodirnuli smo Australiopitekusa, upoznali Neandretalca i posetili krater vulkana. U dino marku je najveća replika dipolodokusa u prirodnoh veličini. Nakon toga smo otušli na ručak u restoran „Vododpad“ Lisine. Tamo smo videli Lisinske vodopade  i izvor reke Vrelo. Veliki Buk ili Lisine se nalaze u Istočnoj Srbiji na padinama Beljanice i nalazi se na rečici Vrelo. Vratilči smo se kući puni uspomena i događaja i bilo nam je predivno.

 

Andreja Mraković 82

Emilija Gavrilović 82


embed video plugin powered by Union Development

Izlet učenika 2. razreda na Fruškoj gori 2017

 

2.juna , u petak , u tačno 9 sati , 80 učenika 2. Razreda krenulo je na svoj dugo očekivani izlet , na Frušku goru . O ovom izletu intenzivno smo pričali i intenzivno maštali još od Uskršnjeg bazara kada smo uz roditelјsku pomoć zaradili određeni deo , od ukupne cene izleta .

    Jutro lepo , sunčano , toplo , ali ne pretoplo , deca radosna i uzbuđena , učitelјice namejane . Autobus komforan i dovolјno velik za najveći razred u školi . Lako smo se dogovorile ko će gde , ko gore , ko dole . Sa nama to nikad nije problem , jer nas tri od prvog dana uvek i u svakoj prilici funkcionišemo besprekorno . Osim učitelјica , od odraslih u autobusu jedan divan  , mirni čika i jedna vedra , lepa i mlada devojka . Čika je vozač koji nas je povezao na put koji smo birali , a devojka vodič agencije „Odisej“ , naša Aleksandra koju smo odmah zavoleli , kao i ona nas . Ona nas je povela u ov prelepu avanturu i svakog trenutka bila sa nama , ne samo kao vodič već pre svega kao čovek .

    U autobusu graja , pesma , ma samo što nismo zaigrali . Gledam kroz prozor gde smo , pričamo o selima i gradovima kroz koje prolazimo . Ko ima tetku u Novoj Pazovi , baku u Staroj , kuma u Inđiji ... Divimo se plodnim njivama , proplancima i zaklјučujemo kako je Bog prema nama bio blagodaran kada živimo u ovakvoj lepoti . Posle sat vremena u dalјini vidimo reku i tada počinje kviz , koja je reka , gde izvire , gde se uliva ?! Velika većina dece zna da se radi o Dunavu . Ima li neka pesma o Dunavu ? Naravno „Dunave moje more“ i „Rastao sam pored Dunava“ . Deca ih znaju jer mi koji živimo u opštini Zemun , na veselјima rado naručujemo ove pesme .

   Sledeći prizor , prelepo pitomo naselјe na obroncima Fruške gore . Lepe kuće i stare i nove okitile pitoma brda . Misliš da si u raju , i jesi . U dvorištima rascvetale ruže i božuri , na prozorima petonije i muškatli . Pogađamo , u Karlovcima smo , Sremskim . Prolazimo pored čuvene gimnazije , gimnazijalci nam mašu i mi njima . Učitelјice su svakako pričale o ovoj gimnaziji , kao i o našem čuvenom pesniku Branku Radičeviću , koji je ovu varoš voleo više od svega na svetu .

   Nakon pet minuta stižemo na Stražilovo . U podnožju je predivna livada sa potokom , a gore grob pomenutog pesnika . Zbog bezbednosti dece nismo se peli gore , ali smo dole doručkovali i igrali se .

   Sledeća destinacija čuveni manastir Krušedol . Pored ulaza licideri . Ljubazno ih molimo da sa tezge uklone proizvode sa neprimerenim , vulgarnim natpisima . Pristaju , pa tu i pazaraimo. Kažu da skoro nisu videli bolјu decu . Mi im verujemo .

   U manastiru jedan mladi monah ispričao je dragocene pojedinosti o Krušedolu . Pažlјivo smo ga slušali i dosta naučili . U njemu počivaju Majka Angelina , njen suprug i jedan od sinova . A mi dobro znamo ko je bila Majka Angelina , kako je zadužila srpski narod i sećamo se kako smo dostojanstveno dočekali njene mošti u našem selu pre godinu dana .

    Sledeći manastir koji smo posetili bio je manastir Staro Hopovo . Divan manastir ušuškan u zelenilu , sav od kamena u kom smo osetili kao da je vreme stalo . Duh naših slavnih predaka nas je okružio . Nakon posete ovog svetog mesta , posle pola sata vožnje stigli smo na Iriški venac . Polјana prelepa , okružena četinarim i listopadnim drvećem . Tu smo ručali , pričali , skuplјali šišarke i igrali se . Ovaj dan jednak je potpunom uživanju . U povratku u autobusu deca su kod Aleksandre na mikrofonu pričala , pevala , recitovala , šta je ko poželeo da kaže .

    U Ugrinovce smo stigli oko 17. 30 . , srećni , zadovolјni , nasmejani i prijatno umorni .

                             

  Odelјenske starešine :  Milica Jeremić

                                            Natalija Radovanović

                                            Mira Prlainović


 

embed video plugin powered by Union Development

Ekskurzija osmih razreda školske 2016/17

 

Ove godine, mi , osmaci na našu matursku ekskurziju smo išli 11 i 12 maja 2017. godine. Iz Ugrinovaca smo krenuli veoma srećni i radoznali. Prva destinacija koju smo posetili je bila Šarganska osmica. Provozali se „ćirom“ koji se inače zove „Nostalgija“ i uživali u lepim pejzažima Mokre Gore. „Ćirom“ smo se zaustavljali na interesantnim mestima kao što je bilo mesto Jatare gde je sniman deo filma „Montevideo“ i prelepi pejzaži prirode. Na jednoj stanici je bio i „kamen ljubavi“ gde smo svi poželeli želju. Posle ove vožnje posetili smo prelepi Drvengrad i tu odgledali film u režiji Emira Kusturice. Takođe , prvi dan smo posetili i manastir Raču kod Bajine Bašte. Za taj dan čekalo nas je smeštanje u sobe, u hotelu „Omorika“ na tari i večernji provod u diskoteci. Sledećeg dana posetili smo manastir Mileševu. To je velika svetinja, veoma značajna za našu istoriju i kulturu, prelepog izgleda i fresaka. Naše putovanje nas je vodilo na Zlatar ge smo ručali u jedom restoranu i imali dovoljno vremena da uživamo u čarima prirode i pokupujemo suvenire. Odatle smo, nažalost morali da se vratimo u Ugrinovce. Vratili smo se prepuni utisaka i preporučujemo ovu maršutu budućim generacijama, uz želju da se provedu baš kao i mi.

 

Tekst: Andreja Mraković 82

 

embed video plugin powered by Union Development

Zimovanje na planini Tari školske 2016&17 god.

..A šta reću... – otići, videti, boraviti, uživati. To su draži planine Tare.

Od 4.02.2017. – 11.02.2017. deca naše škole boravila su na Mitrovcu na planini Tari. Učenici trećeg, petog, šestog i sedmog razreda boravila su 8. dana na snegu, čistom vazduhu uz zimske igre i druženja sa ostalim učenicima drugih škola.

Po dolasku učenici su bili smešteni u centralni paviljon na trećem spratu gde su bili oduševljeni opremeljenošću sobu, kupatila u tuš kabina.

Higijena je održavana svakodnevno, osoblje ljubazno i uvek na usluzi.

Hrana je bila primerena dečijem uzrastu, kalorijski i količinski zadovoljavajuća. Uz tri obroka bila je uključena i užina u vidu voća, kolača ili peciva.

Uz prisustvo rekreatora imali smo organizovane edukativne šetnje-s ciljem upoznavanja biljnog i životinjskog sveta Nacionalnog parka Tare.

Učenici su iskoristili ostalo vreme boraveći na snegu uz kliskanje i grudvanje. Ne možemo a da ne spomenemo i kupanje u bazenu, koji je u sklopu hotela i uz stalno prisustvo odgovornog spasioca.

U večernjim časovima organizovana diskoteka sa animatorom i određenom tematikom za svako veče (maskenbal, ples, igre bez granice...).

Poseta Nacionalno-turističkom centru samo je obogatila naša dosadašnja znanja o očuvanju prirode i zaštite čovekove sredine. Videli smo preparirane životinje, herbarijum biljaka koje su zakonom zaštićene kao i insektarijum. Uz sve to gledali smo film poznatog novinara Jovana Memedovića u šumskom bioskopu.

Posetili smo i etno restoran „Kačaru“ gde smo videli na osnovu eksponata našu narodnu nošnju, običaje i tradiciju kulturne baštine naše zemlje.

Vreme nam je proletelo, a autobus je bio već parkiran za povratak u Ugrinovce. U toku udobne vožnje nismo mogli a da ne primetimo našu najčistiju zelenu reku Drinu, jezero i branu na Perućcu.

Hvala svima koji su nam omogućili da se prijatno osećamo na zimovanju, roditeljima, deci koja su bezgranično bila poslušna, zapažena i pohvaljena od strane upravnika i ostalog osoblja Centra i mene kao učitelja i vodiča individualne grupe.

 

                                                Realizator izvedenog zimovanja: učiteljica Olivera Mitrović

 

p.s. Naša dugogodišnja saradnja sa Beogradskim dečijem odmaralištem BGCDL i ove godine pokazala je samo pozitivne rezultate.

Sve ovo propratili smo fotografijama uz kraći film kako bi preneli utiske svima koji su zainteresivani da zimski raspust provedu na ovaj i sličan način.

Hvala

embed video plugin powered by Union Development

Rekreativna nastava u prirodi učenika 4.razreda 2016

 

Nastava u prirodi učenika IV-1 i IV-2odeljenja izvedena je u periodu od 18.10.2016. do  25.10.2016. godine u Dečijem odmaralištu „Mitrovac“ na Tari. Istom je bilo obuhvaćeno 40 učenika u pratnji učiteljica Marice Prokopljević i Sanje Dukić.

Tara nas je dočekala u punom sjaju jesenjih boja.

Svaki dan proveden u prirodi ispunjavao je dečja srca prijatnim doživljajima i lepim utiscima.

Uz prethodni dogovor i saglasnost roditelja posetili smo Drvengrad, koji je na učenike ostavio snažan utisak. Vreme na Tari prolazilo je brzo jer su deca učestvovala u aktivnostima koje su bile različitog sadržaja. Osim šetnji i sportskih aktivnosti učenici su imali likovnu radionicu, ekološku radionicu, a takođe i filmsku radionicu koju su vodile dve studentkinje Dramske umetnosti.

Grupa od 20 naših učenika imala je ulogu „filmskog reditelja“ u osmišljavanju crteža za snimanje filma „Napad skakavaca“.

Pohvalno je što su učenici na svakoj aktivnosti pokazali primerno ponašanje i pružili maksimum svojih sposobnosti. Za to je potvrda veliki broj osvojenih diploma.

Kući smo krenuli osveženi, osnaženi, prepuni lepih utisaka sa željom da ih podelimo sa najdražima.

Planirani ciljevi i zadaci nastave u prirodi su u potpunosti realizovani.

                                                                                         Podnosioci izveštaja

                                                                        

Marica Prokopljević

                                                                                                                                   Sanja Dukić


                                                                                                                                                                                                                                                  

embed video plugin powered by Union Development